Kan det bedst betale sig at leje eller købe?

Kan det bedst betale sig at leje eller købe?

Er du på udkig efter et hus eller en lejlighed, men i tvivl om, hvorvidt det er bedst at leje eller købe? Spørgsmålet dukker op igen og igen hos folk, der er på boligjagt. Der er både fordele og ulemper ved køb og leje af lejlighed eller hus. Nedenunder gives en beskrivelse af, hvad man skal være opmærksom på som lejer og som køber, samt hvilke fordele og ulemper, der er ved henholdsvis leje og køb.

Fordele og ulemper ved køb

Når du køber en bolig vil du i de fleste tilfælde skulle låne penge i banken for at have råd til den. En stor del af de månedlige omkostninger vil dermed være at betale af på dit boliglån. Når du sælger din lejlighed igen, forudsat at den har beholdt sin værdi, vil du have sparet penge op i boligen, idet du har betalt af på dit lån og gælden dermed er blevet mindre.

Således fungerer lånet som en opsparing. Er du heldig, kan du oven i købet være ude for, at boligen er steget i værdi. I sådan et tilfælde har du tjent penge på at have købt en bolig. Endelig er en stor fordel ved køb af bolig, at du har ret og indflydelse på, hvordan boligen skal indrettes, males og evt. ombygges.

Blandt ulemperne ved køb af bolig er, at der ofte er en del omkostninger forbundet ved køb og salg. Endvidere skal du godkendes af banken for overhovedet at få lov til at låne penge til købet, og endelig er der risiko for, at du taber penge, hvis boligen falder i værdi, når du skal sælge igen.

Selvom, at en stor del af de månedlige udgifter vil gå til afdrag af lånet, skal du samtidig være opmærksom på, at der ved ejerlejligheder kan være et stort månedligt beløb, der skal betales til fællesudgifter.

Fordele og ulemper ved leje

Det smarte ved at bo til leje er, at det ikke er dig, der har ansvaret for boligen. Hertil kommer, at du ofte kan slippe udenom store udgifter, hvis der sker skader el.lign. Derudover er det enormt fleksibelt at leje.

Ofte vil din lejekontrakt sige, at der er mellem en og tre måneders opsigelse, og du er således ikke afhængig af at skulle vente på salg, før du kan flytte ud. Endelig behøver du sjældent at optage lån, når du lejer. Til gengæld vil du i en lejebolig bruge penge, du ikke får igen på samme måde som ved køb. Du har på den måde ikke mulighed for at lave en opsparing i boligen.

Når du skal beslutte, om du skal købe eller leje en bolig, er det vigtigt bl.a. at have overvejet, hvor lang tid du har planer om at bo der. Som hovedregel siger man, at hvis du er ude efter et sted at bo i en længere periode, og har du en økonomi, der kan tåle at skyde penge ind i en bolig, er det bedst at eje.

Har du derimod tænkt dig at bo der i en kortere periode, kan det bedst betale sig at bo til leje, idet handelsomkostningerne ved køb og salg er dyre.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.