Bitcoin 2022 – Ny rekord?

Kryptovalutaerne slår rekord efter rekord, men hvad sker der i 2022?

Er det nu du skal slå til? eller er det for sent.
Kryptovalutaerne står over for nye kursrekorder i det 2022, mener mange analytikere, mens andre investorer er uenige.

De mener derimod at bitcoin laver en ny rekord, men det er den negative rekord. Da de forventer kæmpe fald.

Læs mere

Eliminer potentielle kursudsving med futures

Investering i futures

At handle med futures kan lyde kompliceret og omfattende. Om end det ikke er for nybegyndere, er handel med futures (eller futureskontrakter, som de også hedder) faktisk forholdsvis overkommeligt.

Der er adskillelige fordele forbundet med handel med futures, hvis man formår at udnytte dem korrekt. Derfor er det ikke et finansielt instrument, der passer ind i enhver investeringsprofil, hvilket der selvfølgelig skal tages højde for.

Læs mere

Hvordan handler jeg med aktier?

 Hvordan handler jeg med aktier?

Der går mange forestillinger om, at man kan gøre sig rig på at handle med aktier. Det er ikke kun professionelle aktionærer, men også helt almindelige mennesker, der investerer i køb af aktier. Nogle gange viser investeringen sig at være til din fordel, og andre gange viser det sig at være en dårlig investering.

Men hvordan lærer man at handle med aktier? Hvordan finder man ud af, hvad der er godt at investerer i, og hvornår ved man, at det er tid til at sælge sine aktier? Sådanne spørgsmål kan du få besvaret ved at læse videre her.

Kom godt i gang

Når du køber en aktie, kan du betragte dig som en mindre ejer af den virksomhed, du har købt aktien i. Dvs. at en aktie er en større eller mindre ejerandel af et aktieselskab. Prisen på aktierne betegnes kurser, og svinger op og ned hele tiden.

Kursen på aktien stiger, hvis der er stor tiltro til, at virksomheden har stort potentiale til at tjene store penge. Når du skal til at handle med aktier, må du gøre op med dig selv, hvor mange penge du har råd til at bruge på aktiehandel og derefter slå til, når kursen ligger på netop det beløb.

Det kan umiddelbart være svært at gennemskue, hvornår det er bedst at købe sine aktier. Det bedste du kan gøre som aktiehandler er at starte tidligt og investere regelmæssigt. På den måde behøver du ikke at tage højde for større eller mindre udsving i aktiekurserne. Beslutter du dig for at investere langsigtet, vil aktierne i de allerfleste tilfælde stige i værdi. Samtidig er det en god idé at handle aktier i flere selskaber og brancher på én gang.

Sådan vælger du den bedste aktie

Du kan handle med aktier i banken, hos børsmæglere og i stigende grad på internettet. Vælger du at handle i banken eller hos børsmægleren, skal du tage højde for at disse instanser er sælgere, som har en interesse i at sælge deres arbejdsplads’ ydelser.

Det er derfor en god idé at sætte sig grundigt ind i de selskaber, du har planer om at investerer i. En hovedregel, hvis du ønsker at lave en sikker investering, er, at købe aktier i selskaber, der over en længere årrække har vist en positiv og stabil udvikling i omsætning og indtjening. En anden måde, hvorpå du kan tjekke sikkerheden i et aktieselskab, er, ved at læse selskabets årsregnskab igennem.

I spørgsmålet om, hvorvidt du skal handle i banker eller over internettet, er det nemmeste i starten at vælge en bank, der kan guide dig igennem handlen. Imidlertid er det billigere via internettet end gennem banken, idet kurtage, altså det gebyr, der pålægges, når du køber og sælger aktien, er billigere, hvis du handler over internettet end igennem din bank.

Sådan sælger du dine aktier igen

Du kan vælge at sælge dine aktier, når kursen er rigtig høj, dvs. når der vurderes, at det aktieselskab, du har investeret i, har gode muligheder for at tjene mange penge. Når du vil sælge dine aktier igen foregår det på samme måde, som når du køber – enten via internettet eller banken. Hvis du vil undgå at miste penge på dine aktier, kan du vælge at limitere kursen til det beløb, du købte aktien for. Selvfølgelig vil der altid være en risiko for, at aktieselskabet går konkurs, og i sådanne sjældne tilfælde vil du miste dine aktier.

Opsparing – Sådan sparer du penge op

Sådan sparer du penge op

Der er rigtig mange gode grunde til at spare penge op. Det kan være smart at lægge penge til side i en tid, hvor samfundet befinder sig i en økonomisk krise. Man ved aldrig, hvilke pludselige situationer dig og din familie kan havne i, og det er rart at have nogle penge på bankbogen, hvis du skulle havne i en nødsituation. Men der er også andre og mere opmuntrende grunde til, at det er godt at spare penge op.

Lægger du et bestemt beløb til side hver måned, har du, inden du ser dig om, råd til at købe noget, du aldrig havde troet muligt. Det kan kun komme til din fordel at have en opsparing. Derfor giver følgende dig en guide i tre punkter til, hvordan du kan blive bedre til at spare penge op.

1) Lær din økonomi at kende

Inden du beslutter dig for, hvor mange penge du ønsker at spare op og hvor lang tid, det skal tage, er det en rigtig god idé at kigge sin privatøkonomi grundigt igennem. Det nytter selvfølgelig ikke noget at lægge så stort et månedligt beløb til side, at det kniber med at få den til at køre rundt sidst på måneden.

Det skal være sjovt og tilfredsstillende at spare penge op, så derfor skal det heller ikke føre dig i gæld sidst på måneden. Gør derfor først og fremmest op med dig selv, hvor mange penge din økonomi kan tåle skal øremærkes opsparing.

2) Opret en opsparingskonto

Det kan være svært, for ikke at sige umuligt, at prøve at lade et bestemt beløb til opsparing stå på din almindelige forbrugskonto. I de fleste tilfælde kommer du til at bruge af dem alligevel, og du har svært ved at danne dig et overblik over, hvor langt du er nået i opsparingen. Imidlertid behøver du heller ikke at ty til gammeldags metoder og sy pengene fast i hovedpudebetrækket. Det bedste du kan gøre, er, at gå ned i din bank og oprette en opsparingskonto.

Typisk vild du kunne lave en favorabel aftale med banken, der giver dig gunstige renter på opsparingskontoen, og samtidig kan den låses til en bestemt dato, hvis du ikke har tillid til, at du kan lade pengene være. Endelig vil du nemt og hurtigt kunne følge med i, hvor mange penge, du sparer op hen ad vejen. 

3) Lav en fast overførsel

Har du måske noget bestemt at spare op til, og har du gjort op med dig selv, hvor mange penge du vil lade gå til opsparing, kan du med fordel lave en fast –og gratis- overførsel over betalingsservice.

Således behøver du ikke manuelt at gå ind og sætte penge på din opsparing, men du vil automatisk se din opsparingskonto vokse sig større og større. Har du en måned fået en bonus eller har du flere penge, du vil spare op, så kan du aldrig overføre dem nemt og hurtigt over din netbank.

Når din opsparing kører, vil du ikke fortryde, at du først valgte at spare penge op. Inden du ser dig om, har du råd til drømmerejsen eller drømmebilen, eller også vil du nyde godt af at leve dit liv i tryg forvisning om, at du altid har en sikkerhed i form af en opsparing.

Ny mulighed for lån til iværksættere

Er du iværksætter, og mangler penge til en god ide, eller måske at bringe sin virksomhed til det næste plan? Så ville det være nærliggende at gå i banken, og der få et iværksætterlån. Imidlertid har kassen længe været smækket i, pga. bankernes forsigtige udlånspolitikker.

Ferratum Business – den hurtige og lette vej til et erhvervslån – Læs mere her!

Derfor har det været mere end svært at finde kapital, og det er noget der har kostet danske virksomheder rigtig mange penge. For hvis der ikke kan skaffes finansiering, betyder det oftest at den gode ide forbliver ved at være en god ide.

Martin Thorborg lancerer ny service

Imidlertid ser det nu ud til, at der er hjælp på vej fra en ny tjeneste, der er lanceret i dag af Martin Thorborg og hans iværksætterportal Amino.dk – Nu kan virksomheder og personer der leder efter investorer nemlig finde villig kapital, og investorer kan finde spændende ideer og virksomheder at investere i.

Der er ingen tvivl om, at der længe har været et stort behov for kapital til danske iværksættere, og med tiltaget ser der ud til at være skabt bro mellem ideen og pengene.

Den nye tjeneste fungerer ved, at man kan oprette en anonym annonce, og derved skabe kontakt til villige investorer. Omvendt kan investorer også oprette en annonce, hvis de ønsker at investere i den gode ide eller vækstvirksomheder.

Amino’s nye iværksætterlån er en betalingstjeneste. Det skyldes at man fra Amino’s side ønsker at sortere de mest useriøse fra. Prisen for at oprette en annonce er sat til 499.

Ferratum Business – den hurtige og lette vej til et erhvervslån – Læs mere her!

Stor efterspørgsel efter nyt iværksætterlån

Selvom muligheden for iværksætterlån via amino kapital er helt ny, er der allerede både investorer  og virksomheder oprettet på siden. Amino er oprindeligt startet som et debatforum for iværksættere, og har da også rigtig godt fat i de danske selvstændige. Derfor er der også gode chancer for, at den nye tjeneste bliver populær som et alternativ til bankernes tillukkede pengekaser.

vil du se nærmere på tjenesten, eller mangler du en investor til et projekt? Så se mere på Amino.dk/Kapital.

Får du nok ud af din opsparing?

Gennem de sidste 10 år er danskernes opsparing fordoblet. Faktisk har vi omkring 800 milliarder stående på bankbogen. Hovedparten af disse penge er sat ind som almindeligt anfordringsindskud – Altså på konti, som giver meget ringe eller slet ingen rente. Eksempelvis en almindelig lønkonto.

Hos Nykredit vækker det anledning til bekymring, at så stor en del af vores penge ikke er investeret bedre. Med en meget lille arbejdsindsats, og uden at løbe nogen risiko kan man let få en meget bedre forrentning af sine penge.

Hvad spare vi op og hvad kan det blive til?

Fordelte man de mange penge på hver eneste dansker, ville vi alle sammen have et indestående på 147.000 kr. Nykredit anbefaler, at man ikke har mere end 50.000 stående på almindelige konti, hvor man kan hæve fra dag til dag. Resten bør investeres, enten ved at binde pengene på en opsparingskonto, eller ved at investere i obligationer eller aktier – Eller en kombination af disse.

En person, som har en opsparing på 250.000 kr, kunne let tjene 15.000 ekstra i løbet af 3 år. Ved at indskyde pengene på en bunden opsparing, vil man kunne opnå en rente på omkring 2,5%. Binder man kun pengene et år, kan man få forrentet indskuddet til omkring 1,75%. Så ville man efter et år have 3.125 ekstra.

Den store opsparing er et udtryk for danskernes bekymring for den økonomiske krise. I krisetider vokser opsparingen, det er helt normalt. Men der er ifølge Nykredit ingen grund til ikke at få det maksimale udbytte af sin opsparing.

Børneopsparing – En god start for dine børn

De fleste forældre opretter en børneopsparing til deres børn. En børneopsparing er egentlig en mulighed for at give en skattefri gave til sine børn, idet hverken afkast eller indbetalinger beskattes når børneopsparingen skal udbetales.

Samtidig er en børneopsparing en rigtig god hjælp, når barnet flytter hjemmefra, skal studere eller videre i livet. Så kan pengene på børneopsparingen hjælpe til med de fleste udgifter.

Traditionel børneopsparing

De fleste forældre vælger en traditionel opsparing, hvor man indsætter kontante beløb på en opsparingskonto, som så forrentes med en oftest rimelig god rente i forhold til mange andre opsparingsformer. Det skyldes at de penge der indskydes er bundet i 7 år. Samtidig kan man på en traditionel børneopsparing maksimalt indbetale 3.000 kr årligt, eller 36.000 kr ialt. Afkastet på en børneopsparing ligger på 2-4 % årligt.

[toggle title_open=”Luk info” title_closed=”Værd at vide om børneopsparing” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Værd at vide om børneopsparing” read_less_text=”Luk info” include_excerpt_html=”no”]

 • Der kan indsættes op til 3.000 årligt – eller 36.000 ialt
 • Børneopsparingen skal være bundet i mindst 7 år
 • Den skal oprettes inden barnet fylder 14 år
 • Børneopsparingen skal udbetales mellem barnets 14. og 21. år.
 • Du kan frit flytte en børneopsparing mellem banker. Bemærk dog, at det kan koste et gebyr

[/toggle]

Denne opsparingsform er klart den nemmeste at administrere. Det er blot at indsætte pengene, og så kører resten på autopilot.

Børneopsparing i obligationer

Et alternativ til den traditionelle børneopsparing kan være at tilknytte et værdipapirdepot til børneopsparingen, og så i stedet investere pengene i obligationer. Hidtil har det givet et bedre afkast end den kontante opsparing.

Dog har blandt andet Nordea på det seneste anbefalet, at man i stedet sætter pengene ind på en opsparingskonto – Det skyldes at renten på obligationerne for tiden er historisk lav, så pengene er bedre investeret ved at indsætte dem kontant. Indtil for nylig har man kunnet opnå et afkast på 4-5 % ved investering i obligationer.

Det er selvfølgelig vigtigt at vælge statsgaranterede obligationer, da disse er sikre investeringer. Samtidig kan man sikre sig mod kursrisikoen ved at vælge obligationer der udløber, eksempelvis når barnet fylder 18 eller 21 år.

Aktier som børneopsparing

At sætte børneopsparingen i aktier må anses for en temmelig risikabel investering. På aktierne er der naturligvis de største chancer for gevinst, men samtidig er der også den største risiko. En virksomhed kan jo gå konkurs, eller være ramt af faldende kurser, og så er pengene tabt. Derfor kan det normalt ikke anbefales at investere børneopsparingen i aktier.

Dog er der nogle, som vælger at sætte en mindre del af opsparingen i aktier, mens hovedparten så står kontant eller i obligationer. Derved kombinerer man som ved al anden investering risikoen. Samtidig kan barnet få et indblik i økonomi og investering, hvis det får inddrages i sin børneopsparing.

Typisk giver aktier et afkast på 5-10%.

Hvem må indbetale til en børneopsparing

Det er forældre og bedsteforældre der har ret til at oprette en opsparing til barnet. Dog kan andre i familien indbetale til børneopsparingen, således at eksempelvis pengegaver kan indsættes på opsparingen. Et barn kan kun have én børneopsparing. Oprettes der flere, vil det kun være den første der er fritaget for skat, mens der skal betales skat af afkastet på den eller de andre.

– og husk så at tage en snak med barnet når børneopsparingen skal udbetales, så den bliver brugt fornuftigt.

Shorthandel – Sådan fungerer det

Shorthandel – Det er måske et udtryk du har hørt om før, og i tider med faldende aktiekurser kan det være en effektiv måde at tjene penge på aktier, selvom kurserne falder.

Måske fulgte du med, da Facebook blev lanceret på børsen i New York? Facebook aktien skuffede fælt, og efter at have toppet på omkring 38$ på intradagen, faldt den efterfølgende til omkring kurs 25$. Det var der rigtig mange investorer der var temmelig skuffede over – og måske med rette.

Men havde man shortet facebook aktien, da den var på sit højeste, og hentet gevinsten da den var på sit laveste, ville man have tjent omkring 13$ på at shorte aktien.

Hvordan fungerer shorthandel med aktier

Når man shorter aktier, sker der rent faktisk følgende:

 1. Man låner det antal aktier man vil shorte, eksempelvis 100 aktier til kurs 100. Disse har en værdi til 10.000 kr.
 2. Man sælger de lånte aktier på børsen, og får penge i hånden.
 3. Kursen på den shortede aktie falder nu til kurs 50. Så køber man 100 aktier  for 5.000 kr.
 4. Disse aktier leveres tilbage til udlåner, og man har altså tjent 5.000 kr på at shorte de 100 aktier.

Hvis der til gengæld sker det modsatte, nemlig at aktiens kurs stiger, kan man risikere at skulle levere de lånte aktier tilbage. Så må man ud og købe 100 aktier, som måske nu står i kurs 150 – Så man skal give 15.000 kr for aktierne. Når man så leverer dem tilbage, har man tabt 5.000 kr.

Der kan være flere grunde til at man skal levere lånte aktier tilbage. Enten kan långiveren kræve dem tilbage, eller man kan være nødt til at sælge, for at minimere tabet pga. den stigende aktiekurs.

[box type=”alert” style=”rounded”]Der er stor risiko forbundet med short handel med aktier – Så man skal vide hvad man gør – og være klar til at tage et tab.[/box]

Her kan du shorte aktier

Et af de steder du kan shorthandle aktier er hos Nordnet.dk – Som er en online børsmægler. Hos Nordnet kan du let oprette et aktiedepot og starte med at investere i aktier. For at kunne shorte aktier hos Nordnet skal du udfylde en særlig aftale.

Det er ikke alle aktier som man kan shorthandle hos Nordnet. På nedenstående liste kan du se eksempler på aktier, som kan shortes. Nordnet tilbyder ikke shorthandel med amerikanske aktier.

[toggle title_open=”Luk info” title_closed=”Se hvilke aktier du kan shorte” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

NavnKortnavnListeSikkerhedskrav
A.P. Møller – Mærsk A
MAERSK ANordic120%
A.P. Møller – Mærsk B
MAERSK BNordic120%
Carlsberg A/S B
CARL BNordic120%
Coloplast B
COLO BNordic120%
D/S Norden
DNORDNordic120%
DSV
DSVNordic120%
FLSmidth & Co.
FLSNordic120%
GN Store Nord
GNNordic140%
Lundbeck
LUNNordic120%
Novo Nordisk B
NOVO BNordic120%
Novozymes B
NZYM BNordic120%
Per Aarsleff B (2.7m)
PAAL BNordic160%
SimCorp
SIMNordic140%
Solar B
SOLAR BNordic150%
TDC A/S
TDCNordic130%
William Demant Holding
WDHNordic120%

Sikkerhedskrav angiver, hvor meget værdi der skal være på dit depot, for at du kan shorte den pågældende aktie. Vil du shorte aktier for 10.000 kr, og der er et sikkerhedskrav på 120% – Så skal du have et kontant indestående på dit depot på 12.000 kr.

[/toggle]

Hvad koster det at shorte aktier?

Det er naturligvis ikke gratis at shorte aktier. Rent teknisk sker der det, at man optager et værdipapirlån for at kunne sælge de aktier man låner. Dette lån skal naturligvis forrentes.

Derudover skal man betale normal kurtage for aktiehandlen – På samme måde som når man køber aktier. Dette skal naturligvis gøres både når man sælger de lånte aktier, og når man efterfølgende køber dem tilbage. Dette skal indregnes i prisen på at shorte aktier, og har betydning for hvor stor fortjeneste du får på handlen.

Risiko ved shorthandel

Som ved al anden aktiehandel er der en risiko ved at handle aktier short. Hvis du har shortet en aktie, og den efterfølgende stiger til over den salgskurs du solgte til, vil du på et tidspunkt være tvunget til at købe aktien tilbage. Det medfører et tab, da du skal give mere, end du fik da du solgte den lånte aktie.

Reelt er der faktisk en stor risiko, derfor skal du kun shorte aktier, hvis du har helt styr på hvad du gør, og du har råd til at tabe pengene.

 

Lån til solceller

Hvor den eneste mulighed for at udnytte solens stråler hidtil har været et solvarmeanlæg, vinder solcelleanlæg mere og mere frem i de danske villakvarterer. Et solcelleanlæg kan nemlig være en rigtig god investering, som er betalt tilbage i løbet af få år, alt efter dit nuværende elforbrug.

Et solcelleanlæg producerer strøm, modsat solvarmeanlægget, som producerer varme. Fordelen er, at strømmen kan fordeles til andre forbrugere – Det kan solvarmen normalt ikke. Da produktionen også er højest i sommermånederne, hvor varmeforbruget er lavest, er det ikke altid en god løsning med et solvarmeanlæg. Solcelleanlægget derimod sender bare strømmen ud på elnettet hvis du ikke selv kan bruge det.

Rent praktisk sker der det, at hvis solcellernes elproduktion er større end husstandens forbrug, ja, så kører elmåleren simpelthen baglæns, og du får derved et mindre elforbrug.

Et solcelleanlæg kan nemt finansieres

Et solcelleanlæg til et typisk parcelhus koster omkring 100.000 kr. Det er flere penge end de fleste har stående, og derfor kan det ofte blive nødvendigt at låne til solceller. Men det er sjældent et problem, idet de fleste banker ser lån til solcelleanlæg som en god investering.

Inden du går ud og låner til solceller, vil det være en god ide, at du undersøger flere forskellige lånemuligheder. Som udgangspunkt er der følgende:

 • Lån til solcelleanlæg med et almindeligt banklån
 • Lån til solceller med et realkreditlån
 • Eller finansiering af solceller gennem elselskab eller leverandør

Lån til solceller i banken

Som nævnt er det ofte ikke noget problem at låne til solceller i banken, så længe du blot har en sund økonomi. Bankerne ser nemlig solcelleanlæg som en sund investering.

Har du friværdi i huset? Så vil et realkreditlån oftest være den billigste løsning

Inden du låner bør du dog få lavet en beregning, for at se om udgifterne til renter på banklånet opvejes af besparelsen på el. Nogle banklån er nemlig lidt dyre, og så kan det måske ikke betale sig.

Lån gennem realkredit

Det kan ofte også være en mulighed at låne til solceller gennem dit realkreditinstitut. Så har du også fordelen af en lav rente. Enten kan lånet laves som et separat lån, eller det kan blive tillagt dit nuværende. Det kræver dog at der er friværdi i huset, og måske skal der en ny vurdering til, hvor der også tages højde for det nye solcelleanlæg. Det vil nemlig have en positiv effekt på husets vurdering, og dermed hvor meget du kan låne til solceller.

Finansiering gennem leverandøren

Endelig er det også tit muligt at få finansieret solcelleanlægget gennem leverandøren. Hvad enten det er et elselskab eller en privat leverandør, kan du ofte få en billig finansiering herigennem. Kontakt dit lokale elselskab for at høre nærmere om mulighederne for at låne til solceller gennem dem.

Hvad er tilbagebetalingstiden på solceller?

En vigtig faktor når man skal investere i solceller, er tilbagebetalingstiden. Altså den tid det tager, før besparelsen har betalt for investeringen. Ved dagens elpriser ligger tilbagebetalingstiden omkring 8-12 år. Såfremt elprisen stiger, eller der kommer flere afgifter på el, vil tilbagebetalingstiden falde væsentligt.

Men der er ingen tvivl: Solceller er en meget god investering, og den bliver formentlig ikke dårligere med tiden.

Investering i guldmønter

Investering i guldmønter er nok den mest almindelige måde at sætte sine penge i ædelmetaller på. Siden tidernes morgen har guld og sølvmønter været en sikker investering, som er helt uafhængig af de almindelige papirmarkeder. Når aktierne er usikre, er guld og sølv en sikker investering.

Guldmønter er, som navnet antyder lavet af guld, og mønter til investeringsformål har typisk en renhed på 0,999, eller 24 karat. Guld er det mest værdifulde metal af guld og sølv, skal du have en guldbarre på 1 kg, skal du betale omkring 300.000 kr, mens en sølvbarre med samme vægt typisk koster omkring 8.000 kr, alt efter den aktuelle kurs på metallet. Derfor kan man også have temmelig mange penge bundet i guld, uden at det fylder ret meget. En typisk guldmønt til investering på 1 ounze koster med dagens kurs omkring 9.000 kr. En guldmønt på 1 oz. vejer 31,1g

De mest gængse guldmønter til investering

Den mest kendte guldmønt til investeringsformål er nok den sydafrikanske Krügerrand. Krügerrand blev skabt af den sydafrikanske regering som en let tilgængelig måde for private at investere i guld, og dermed øge handlen med metallet, som er en af sydafrikas største industrier. Krügerrand fås i størrelser på 1/10, 1/4, 1/2 og 1 Oz.

En anden kendt guldmønt er den kinesiske panda-guldmønt, som udgives i et begrænset oplag hvert år. Nogle årgange opnår oveni guldværdien at få en numismatisk værdi, altså en ekstra værdi pga. guldmøntens sjældenhed.

Guldmønter til investeringsformål er typisk på 1 oz eller mere, da forarbejdning og guldvægt i de mindre mønter giver en for høj pris på guldet i forhold til vægten. Mindre mønter er mest regnet som souvenirs og gaver.

Hvad kan man tjene på guldmønter

Investering i guldmønter må regnes som en længerevarende investering. Værdien af guldet følger kursen i daglig handel. På nedenstående kursdiagram kan du se guldkursen gennem de sidste 5 år. Som du kan se er den steget jævnt, og havde du investeret 10.000 kr i 2007, ville du nu have guld til en værdi af 15.400 kr.

Modsat papirpenge, eller såkaldte fiatpenge, er guld ikke påvirket af inflation. Derfor vil værdien altid modsvare den købskraft som guldet havde i værdi ved købstidspunktet. Havde din bedstefar investeret hvad der svarer til en årsløn i guld i 1930, ville du have mulighed for at arve guld, der svarer til en årslån i 2012. Hvis han i stedet havde gemt de ca. 3500 kr i datidens sedler, ville du knap kunne betale en enkelt husleje.

Pas på samlerværdien

Udover guldprisen, kan du være udsat for, at guldmønter også har en samlerværdi, eller numismatisk værdi. Hvis du investerer i guldmønter alene for investeringens skyld skal du være påpasselig når du køber guldmønter. Du kan nemlig ikke være sikker på at mønten beholder den numismatiske samlerværdi, mens guldprisen altid vil være til stede. Så reelt kan du betale for høj en pris for en guldmønt, fordi den er sjælden. Læs mere om møntsamling og numismatik på en google søgning: “danske mønter”

Nogle guldmønter til investeringsformål laves kun i begrænsede oplag. Der oplever man ofte at disse guldmønter får en decideret samlerværdi. Har man købt en af disse guldmønter til guldprisen alene, kan man være heldig at få en højere værdi, end værdien af guldet alene.

Hvor kan man handle guldmønter

Du kan købe guldmønter både i butikker hos specialiserede guldhandlere, på nettet eller eksempelvis ved privat handel på handelsportaler som ebay. Handler du guldmønter på ebay skal du dog være erfaren, det er ikke det rette sted at gøre sine første erfaringer som køber af guld og sølv.

Du kan også købe guldmønter på nettet. Da der ikke er moms på guld, kan du opnå nogenlunde ens priser i hele verden, hvorimod der kan være fordel ved at handle sølv i eksempelvis Tyskland, da der kun er 7% moms på sølv i Tyskland, mod 25% i Danmark. Herunder finder du et par udvalgte netbutikker, som sælger guldmønter til investeringsformål:

Opbevaring af guld

Små mængder guld kan du i princippet sagtens opbevare i hjemmet. Dog anbefales det klart at investere i en boks, hvis man har større mængder liggende. Guld er let omsætteligt, derfor vil det også være eftertragtet bytte, hvis du skulle få indbrud.

Den bedste måde at opbevare guld og sølv er naturligvis i en bankboks, og ligger du inde med mere end 1 kg guld, er der krav om at det skal opbevares i bankboks. En sådan kan du få ved henvendelse i dit pengeinstitut. Du skal dog være opmærksom på, at indholdet af en bankboks ikke er omfattet af forsikring fra bankens side. Derfor skal du selv sørge for forsikring af indholdet.