Rabat til Djurs Sommerland

Rabat til Djurs Sommerland

Det kan være dyrt at besøge de forskellige forlystelsesparker i Danmark. En billet til Djurs sommerland koster i højsæsonen (2019) 295 kr for en dag. 2 voksne og 2 børn koster 1.180 kr. for en dag. Du kan dog sparer mange penge med et sæsonkort, men det kræver jo at du besøger dem nogle gange i løbet af sæsonen.

Læs mere

Hvad kan du spare med rygestop?

I de senere år er emnet rygning og i den forbindelse rygestop blevet ekstremt aktuelt, fordi man i samfundet er blevet meget bevidst omkring sundhedsfarerne ved rygning både for rygeren og omgivelserne. Derfor er debatten om rygning også eskaleret i den seneste tid med forslag om og til tider gennemførelse af forskellige forbud mod og afgifter på tobakscigaretter. Et eksempel er forbuddet mod rygning på alle togperroner i landet.

Læs mere

Spar penge på brændstof

Spar penge på brændstof

Der findes stort set ikke noget mere kedeligt end at bruge penge på brændstof. Danskere bruger i stigende grad bilen, når de skal fra et sted til et andet. Især er det dem, der pendler frem og tilbage på arbejde, der bruger skyhøje beløb på brændstof hver måned. Det er en kedelig post at skulle sætte af i budgettet, men faktisk behøver den slet ikke at være så stor, som man umiddelbart skulle tro. Hvis du er én af dem, der hellere vil bruge dine penge på noget sjovere end at fyre dem af på benzin, kan du læse med her og få tre gode råd til, hvordan du kan spare penge på brændstof.

Lad bilen stå og hop på cyklen

De dyreste køreture er faktisk også de korteste. Ligger din arbejdsplads inden for gå eller cykelafstand, er der ingen grund til at sætte sig ind bag rattet, når det er tid til at møde på arbejde. Hop i stedet op på cyklen, og spar ikke kun på brændstoffet, men få en frisk start på dagen og slip for morgentrafikken. Et alternativ til cyklen kan være bus eller tog. Lad bilen stå, benyt den offentlige transport og spar på den måde penge på brændstof.

Kør to eller flere af sted i bilen

Ligger din arbejdsplads langt væk og afsides? Er der ikke til at komme til via offentligt transport eller med cyklen? Så er der sikkert mange af dine kollegaer, der ligesom dig, tager bilen om morgenen. Det kan virke skørt, at der triller ti biler ind på parkeringspladsen hver dag med én siddende i bilen, i en bil med plads til fem. Flere og flere arbejdspladser i dag har medarbejdere, der benytter kørselsordninger. Kør to eller flere af sted i bilen om morgenen og ankom til arbejdspladsen samtidig med dine kollegaer. Således kan i dele udgifterne til benzin og samtidig slippe for alle sammen at være ved at falde i søvn bag rattet.

Tank hvor og hvornår, der er billigst

Er der ingen vej udenom end at tage bilen rundt, kan man overveje, hvordan man tanker mest økonomisk. Der er stor forskel på priserne fra tankstation til tankstation, ligesom benzinpriserne svinger alt efter, hvornår på dagen, du tanker. Oftest er det om aftenen eller tidligt om morgenen, at det er billigst at tanke. Forhør dig i dit nærområde og find det sted, hvor brændstoffet er billigt. Sådan kan du nemt og enkelt spare penge på brændstof.

Farvel til kapitalpensionen – goddag aldersopsparing

I forbindelse med skattereformen fra 2012 bortfalder kapitalpensionen som vi kender den fra årsskiftet, og erstattes med et nyt begreb, nemlig en aldersopsparing.

Hvor indskud på en kapital hidtil har været fradragsberettiget, bortfalder fradragsretten på aldersopsparingen. Til gengæld skal der så ikke betales afgift når aldersopsparingen skal udbetales. Ved udbetaling af en kapitalpension har der hidtil skullet betales en afgift på 40%.

Har du allerede en kapitalpension skal du nu til at overveje om du vil have den konverteret til en aldersopsparing, eller du vil fortsætte med din kapitalpension. I 2013 kan du nemlig konvertere din eksisterende kapitalpension til en aldersopsparing, mod at betale en afgift på 37,3% – Så du sparer faktisk 2,7% i afgift, i forhold til at beholde din kapitalpension, og betale den fulde afgift på 40% ved udbetaling.

Dog er der nogen situationer, hvor det ikke vil kunne betale sig at omlægge kapitalpensionen til en aldersopsparing. Det er blandt andet:

  1. Hvis du har planer om at overføre din kapitalpension til en ratepension
  2. Hvis du har en lille kapitalpension – Så vil det måske ikke kunne betale sig pga. udgifter ved omlægning
  3. Hvis du har et højt rentegrundlag, eksempelvis ved investering i pensionsselskaber

Derfor er det en rigtig god ide at tale med en pensionsrådgiver inden du beslutter dig.

Aldersopsparing – Intet fradrag og ingen afgift

Som nævnt erstattes kapitalpensionen af en aldersopsparing fra 2013. Hvor der har været fradrag for indbetalinger til kapitalpensioner, er der intet fradrag på indbetalinger på aldersopsparinger fra næste år.

Men til gengæld skal der så heller ikke betales 40% i afgift ved udbetaling. Faktisk vil den nye aldersopsparing være en bedre investering end hidtil. Det hænger sammen med, at de fleste har haft et lavere fradrag end afgiften. Landsgennemsnittet har været omkring 38%, mens man altså har skulle betale 40% i afgift. Derfor har kapitalpensionen reelt kostet omkring 2% i forskel på fradrag og afgift.

På den nye aldersopsparing er der intet fradrag, og heller ingen afgift. Derfor får du udbetalt hele beløbet uden beskæring. Det eneste du skal betale er en lav beskatning på afkast, på omkring 15%.

På en aldersopsparing kan der højst indbetales 27.600 kr i 2013. Dette beløb reguleres årligt. Indbetaler du mere end det, vil der blive pålagt en strafafgift. I så fald kan det måske betale sig at kigge på andre pensions- eller investeringsformer.

Husk at muligheden for omlægning med lav afgift kun er gældende i 2013. Derfor skal du bestemme dig forholdsvis hurtigt hvis du ønsker at omdanne din kapitalpension til en aldersopsparing.

Sådan sparer du energi

El og varmeudgifter er nok den største enkeltstående post i de fleste familiers økonomi. Alene el kan for en almindelig familie løbe op i 10.000 kr årligt, mens varme er endnu dyrere. 2-3.000 kr om måneden er ikke noget særsyn.

Men heldigvis er der rigtig mange muligheder for at spare penge på strøm og varme, og i dette indlæg vil jeg kigge lidt nærmere på mulighederne for at hente penge på energiforbruget – Penge som du så kan bruge til noget sjovere – Spare op, eller måske rejse for.

Sådan sparer du på elregningen

Vil du gerne slippe billigere i el? Så er der en lang række ting du kan gøre. nogen ligger lige for, og andre kræver lidt mere arbejde eller ligefrem en investering.

Solceller – Pengemaskine på taget

Det sidste nye er, at man monterer et solcelleanlæg på taget. Efterhånden er solceller blevet så effektive, at det kan betale sig at investere som husejer, og montere solceller på taget. Rent praktisk fungerer det ved at man får monteret en elmåler, som kan køre begge veje. Hvis der er overskud af sol-el, vil elmåleren simpelthen køre baglæns, og pumpe strøm tilbage på elnettet – Bruger man til gengæld mere end solcellerne kan levere vil elmåleren så blot køre langsomt, fordi der jo stadig produceres strøm fra solcellerne.

Solceller er forholdsvis dyre at sætte op, men til gengæld er der en meget stor besparelse på elregningen. Derfor kan de være betalt tilbage efter blot 6-7 år, og med en levetid for anlægget på 25 år er der altså 17-18 år tilbage, hvor anlægget kan tjene penge til dig. Investeringen kan komme op på 120-150.000 kr.

Skift elvarme ud med en varmepumpe

Er dit hus opvarmet med elvarme? Så er der mange penge at spare ved at montere en varmepumpe i stedet. En varmepumpe fungerer på samme måde som et køleskab – Ved at det suger varme ud af den kolde udeluft, komprimerer den, og blæser varm luft ind i huset. Da en varmepumpe kan lave op til 5 kWh varme på 1 kWh el, er der altså en potentiel besparelse på op til 80% af dit hidtidige varmeforbrug.

Investeringen i en varmepumpe går fra 6000 kr til 20-30.000 for de bedste luft til luft varmepumper. Der findes også varmepumper som kan overføre varmen til et centralvarmeanlæg – Det er bestemt en fordel, men også en noget dyrere løsning.

Sluk luset og tænk dig om

Når det handler om at spare på elregningen er der naturligvis en helt oplagt måde at spare på strømmen: Nemlig ved at slukke lyset når du forlader et rum, og sørge for generelt at slukke for lys og apparater der ikke bruges. Sørg også for at køleskab og frysere er indstillet til en korrekt temperatur, og hæng vasketøjet op i stedet for at bruge tørretumbler. Så er der mange penge at spare på strøm.

Sådan kan du spare på varmen

Selvom der er penge at spare på elregningen ligger de helt store muligheder for besparelser på varmeforbruget. Afhængigt af, hvordan du opvarmer din bolig er der mange måder du kan spare penge på. Det vil være for omfattende for denne artikel at komme ind på alle muligheder, og jeg vil forsøge at gå i dybden med emnet i kommende artikler. Dog er der nogen generelle sparetips som du kan skele til:

Sørg for at udnytte brændslet

Hvad enten du har et gasfyr, oliefyr eller fjernvarme gælder det om at få mest muligt ud af din varmekilde. Har du et ældre gasfyr kan du spare 20-30% på at få et kondenserende gasfyr, og har du oliefyr er der også mange penge at spare på at få et moderne oliefyr. Selv hvis du har fjernvarme vil der være penge at spare, hvis du sørger for at få optimeret dit varmeanlæg, således at fjernvarmen udnyttes bedst muligt, og du undgår blandt andet strafafgift for manglende afkøling.

Sænk varmen når den ikke bruges

Der er selvfølgelig også penge at spare på at sænke temperaturen. Mange moderne anlæg har mulighed for at sænke temperaturen om natten. Hvis du bruger natsænkning af temperaturen skal du dog ikke sænke temperaturen mere end 3 grader, da det så vil være dyrere at varme op til normal temperatur, end du sparer ved at sænke temperaturen. Har du gulvvarme kan det oftest heller ikke svare sig at natsænke, da temperaturen simpelthen ikke kan reguleres hurtigt nok.

Indstil dine radiatorer ens

Har du radiatorer, bør du have dem stillet til samme temperatur. Ellers vil en enkelt radiator skulle varme mere op end den er beregnet til, og det giver dyrere opvarmning end nødvendigt er. Sørg derfor at alle dine radiatorer er indstillet til samme temperatur.

Der er selvfølgelig mange andre muligheder for at spare på energiforbruget end nævnt her. Har du gode tips til el- og varmebesparelser må du meget gerne skrive en kommentar herunder.

Har du brug for et godt tilbud på Energirådgivning eller murer arbejde i Randers eller Århus.