Shorthandel – Sådan fungerer det

Shorthandel – Det er måske et udtryk du har hørt om før, og i tider med faldende aktiekurser kan det være en effektiv måde at tjene penge på aktier, selvom kurserne falder.

Måske fulgte du med, da Facebook blev lanceret på børsen i New York? Facebook aktien skuffede fælt, og efter at have toppet på omkring 38$ på intradagen, faldt den efterfølgende til omkring kurs 25$. Det var der rigtig mange investorer der var temmelig skuffede over – og måske med rette.

Men havde man shortet facebook aktien, da den var på sit højeste, og hentet gevinsten da den var på sit laveste, ville man have tjent omkring 13$ på at shorte aktien.

Hvordan fungerer shorthandel med aktier

Når man shorter aktier, sker der rent faktisk følgende:

  1. Man låner det antal aktier man vil shorte, eksempelvis 100 aktier til kurs 100. Disse har en værdi til 10.000 kr.
  2. Man sælger de lånte aktier på børsen, og får penge i hånden.
  3. Kursen på den shortede aktie falder nu til kurs 50. Så køber man 100 aktier  for 5.000 kr.
  4. Disse aktier leveres tilbage til udlåner, og man har altså tjent 5.000 kr på at shorte de 100 aktier.

Hvis der til gengæld sker det modsatte, nemlig at aktiens kurs stiger, kan man risikere at skulle levere de lånte aktier tilbage. Så må man ud og købe 100 aktier, som måske nu står i kurs 150 – Så man skal give 15.000 kr for aktierne. Når man så leverer dem tilbage, har man tabt 5.000 kr.

Der kan være flere grunde til at man skal levere lånte aktier tilbage. Enten kan långiveren kræve dem tilbage, eller man kan være nødt til at sælge, for at minimere tabet pga. den stigende aktiekurs.

[box type=”alert” style=”rounded”]Der er stor risiko forbundet med short handel med aktier – Så man skal vide hvad man gør – og være klar til at tage et tab.[/box]

Her kan du shorte aktier

Et af de steder du kan shorthandle aktier er hos Nordnet.dk – Som er en online børsmægler. Hos Nordnet kan du let oprette et aktiedepot og starte med at investere i aktier. For at kunne shorte aktier hos Nordnet skal du udfylde en særlig aftale.

Det er ikke alle aktier som man kan shorthandle hos Nordnet. På nedenstående liste kan du se eksempler på aktier, som kan shortes. Nordnet tilbyder ikke shorthandel med amerikanske aktier.

[toggle title_open=”Luk info” title_closed=”Se hvilke aktier du kan shorte” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

NavnKortnavnListeSikkerhedskrav
A.P. Møller – Mærsk A
MAERSK ANordic120%
A.P. Møller – Mærsk B
MAERSK BNordic120%
Carlsberg A/S B
CARL BNordic120%
Coloplast B
COLO BNordic120%
D/S Norden
DNORDNordic120%
DSV
DSVNordic120%
FLSmidth & Co.
FLSNordic120%
GN Store Nord
GNNordic140%
Lundbeck
LUNNordic120%
Novo Nordisk B
NOVO BNordic120%
Novozymes B
NZYM BNordic120%
Per Aarsleff B (2.7m)
PAAL BNordic160%
SimCorp
SIMNordic140%
Solar B
SOLAR BNordic150%
TDC A/S
TDCNordic130%
William Demant Holding
WDHNordic120%

Sikkerhedskrav angiver, hvor meget værdi der skal være på dit depot, for at du kan shorte den pågældende aktie. Vil du shorte aktier for 10.000 kr, og der er et sikkerhedskrav på 120% – Så skal du have et kontant indestående på dit depot på 12.000 kr.

[/toggle]

Hvad koster det at shorte aktier?

Det er naturligvis ikke gratis at shorte aktier. Rent teknisk sker der det, at man optager et værdipapirlån for at kunne sælge de aktier man låner. Dette lån skal naturligvis forrentes.

Derudover skal man betale normal kurtage for aktiehandlen – På samme måde som når man køber aktier. Dette skal naturligvis gøres både når man sælger de lånte aktier, og når man efterfølgende køber dem tilbage. Dette skal indregnes i prisen på at shorte aktier, og har betydning for hvor stor fortjeneste du får på handlen.

Risiko ved shorthandel

Som ved al anden aktiehandel er der en risiko ved at handle aktier short. Hvis du har shortet en aktie, og den efterfølgende stiger til over den salgskurs du solgte til, vil du på et tidspunkt være tvunget til at købe aktien tilbage. Det medfører et tab, da du skal give mere, end du fik da du solgte den lånte aktie.

Reelt er der faktisk en stor risiko, derfor skal du kun shorte aktier, hvis du har helt styr på hvad du gør, og du har råd til at tabe pengene.

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.