Hvad koster det at købe bolig

At købe et nyt hjem er ingen lille udgift – men ikke alene selve grunden og huset eller lejligheden koster penge. Der er også en del udgifter forbundet med lån og tinglysning ved en ejendomshandel.

I denne tekst går vi ud fra, at du er nødt til at låne pengene til den kommende ejendomshandel med et boliglån, og at du benytter dig af en boligadvokat som køber i en bolighandel. Ejendomsmægleren er sælgers mand, og det er derfor denne, der vil tage sig af udgifter forbundne med denne.

Stiftelse af lån og tinglysningsudgifter

For at stifte et boliglån tager de danske banker sig godt betalt i stiftelsesgebyrer og provisionsgebyrer. Normalt koster det cirka 2.000 kr i rene faste gebyrer at stifte et boliglån til banken.

Ud over dette tager visse banker også et procentbestemt gebyr efter lånets størrelse – typisk mellem 0.2 og 0.4 %.

Til staten er der også større udgifter forbundet med stiftelsen af boliglånet.

En fast udgift på 1.400 kr skal betales til staten for tinglysningen. Dette faste gebyr varierer ikke efter lånets størrelse.
Herudover skal der betales 1.5 % af lånets størrelse i afgift til staten. Skal der lånes 400.000 kr i et boliglån, koster dette altså et gebyr på staten på 6.000 kr, ud over de 1.400 kr herover. Et sådant lån ville staten kræve 7.400 kr for at tinglyse.

Tinglysningen er en sikringsakt fra bankens side, der tjener begge parter i en låneaftale vel. Denne kan derfor ikke spares væk.

På et boliglån på et par hundrede tusinde kroner vil der typisk være stiftelsesgebyrer på et samlet femcifret beløb.

Renten på et boliglån vil oftest være mellem 10 og 14 % i ÅOP. Denne varierer dog meget efter lånets størrelse og hvor lang tid det betales af over. Det vil altid kunne betale sig at høre flere banker ad og eventuelt spille dem ud mod hinanden, inden det endelige lån optages.

Til stiftelse af det realkreditlån, der kan dække op til 80 % af købssummen for en ny bolig, vil der også være visse udgifter forbundne – eksempelvis gebyret til tinglysning fra statens side. Disse er dog sjældent så “voldsomme” procentvis, som stiftelsesprovisioner til banken i forbindelse med et decideret boliglån til restfinansieringen kan være. Du kan online udregne, hvad et boliglån cirka vil koste inklusive renter og stiftelsesgebyrer.

Udgifter til en boligadvokat

Efter at have betalt for at stifte og tinglyse boliglånet, er det også nødvendigt at medregne udgifter til en boligadvokat. Boligadvokaten er i en ejendomshandel køberens mand, der sørger for at denne ikke går i en fælde rent juridisk og skriver under på noget, der kan ende med at blive dyrt.
Boligadvokatens funktion er ikke at finde det rigtige hus, eller at forhandle prisen i bund, men ene og alene at sikre de juridiske omstændigheder såsom fx miljørapporter og købsaftaler.

Hvor meget en boligadvokater koster varierer utroligt meget alt efter hvor i landet, man bor, og hvilken advokat, man vælger. Boligadvokat priser i Danmark er defineret ved fri prisdannelse, og hvad den ene boligadvokat kræver 3.000 kr for, kan en anden sagtens kræve 10.000 kr for.

Som tommelfingerregel er en boligadvokat kun nødvendig for almindelig juridisk rådgivning og for at kigge en købsaftale igennem. Dette bør ikke koste mere end 3.5000 kr. Ønsker du som køber også boligadvokatens hjælp til andre aspekter af boligsalget, kan prisen hurtigt løbe længere op. En typisk boligadvokat vil have en timeløn på et pænt stykke over tusinde kroner. Derfor kan det betale sig at klare så meget som muligt selv som ens evner tillader.

Få flere tilbud på boligadvokat

Et godt tip er aldrig at acceptere tilbuddet fra den første og bedste boligadvokat!

Realkredit Danmark har et samarbejde med én speciel advokatvirksomhed i Danmark, der udøver boligadvokat arbejde – men denne advokatkæde tager sig vældig godt betalt kontra så mange andre advokater i Danmark. I stedet for at betale et pænt stykke over 10.000 kr for almindelig rådgivning og dokumenter til en hushandel, kan denne ydelse fås til en tredjedel af prisen hos andre boligadvokater.

Husk i forbindelse med en bolighandel at indskrive et advokatforbehold i købsaftalen. Efter denne kan din boligadvokat annullere købet, hvis de juridiske omstændigheder ikke er i orden. Boligadvokaten kan ikke annullere købet, hvis køber pludseligt synes prisen er for høj – men er der ikke taget stilling til fx overtagelsesdato, er køber ikke forpligtet af sin underskrift alligevel.

At få en boligadvokat til at kigge en sådan købsaftale igennem bærer præg af at være en meget standardiseret opgave, hvorfor det heller ikke koster meget over et par tusinde kroner.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.